Τετάρτη, 12 Αύγουστος 2020

Στείλτε μας τα σχόλια ή τις καταγγελίες σας στο info@policepress.gr

Αναδιάρθρωση υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. – Μία από τα ίδια…

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, η αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. δημοσιεύτηκε στις αρχές Φεβρουαρίου και είναι πλέον γεγονός με το Π.Δ. 7/2017. Διαβάζοντάς το όμως και γνωρίζοντας το πρόσφατο παρελθόν με τις συνεχείς παλινωδίες και αναβολές, αναρωτήθηκα γιατί τώρα και τι το καινούργιο φέρνει.

Άρθρο του Γεώργιου Δελαπόρτα
Αντιπροσώπου στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων

Έχουμε αναβάθμιση της άμεσης υποστήριξης προς τους πολίτες, έχουμε αύξηση των αστυνομικών στο δρόμο, έχουμε βελτίωση στην διερεύνηση και εξιχνίαση εγκλημάτων, έχουμε εκπαίδευση και συνεργασία με τοπικούς φορείς, έχουμε βελτίωση στις συνθήκες εργασίας των αστυνομικών και τέλος η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση κόστους και ανθρώπινου δυναμικό;

Όλα τα παραπάνω που αποτελούν τους στόχους μιας αναδιάρθρωσης επιτυγχάνονται; Πεποίθησή μου είναι ότι με το παρόν Π.Δ. δεν επιτυγχάνονται και αντιμετωπίζεται ως ένα επικοινωνιακό χαρτί στα χέρια της Κυβέρνησης. Επί παραδείγματι οι ελάχιστες συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων στην Αττική όπως προβλέπονται ήταν επιβεβλημένες και αυτονόητες από τη μη αποτελεσματική λειτουργία τους λόγω έλλειψης προσωπικού. Αυτό όμως δεν αποτελεί λόγο για να προχωρά μια αναδιάρθρωση καθώς δεν μπαίνει στην ουσία των προβλημάτων που έρχεται να θεραπεύσει. Ούτε βγάζει τους «κρυμμένους» στην επιφάνεια, προς όφελος της αστυνόμευσης.

Η Ομοσπονδία έγκαιρα είχε καταθέσει μια εκατοντασέλιδη πρόταση- μελέτη του απόστρατου αξιωματικού κ. Παπακωνσταντή, που προέβλεπε την αναπροσαρμογή των οργανωτικών σχημάτων και δομών α) στην υψηλού επιπέδου αστυνόμευση και στην αστυνόμευση σε επίπεδο καθημερινότητας, β) στην αναβάθμιση του ανθρώπινου παράγοντα (επιστημονικό προσωπικό, εκπαίδευση, προσωπικό ειδικών κατηγοριών) και γ) στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. Επρόκειτο για ένα μοντέλο που αφορούσε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια και έχτιζε τις δομές τις Αστυνομίας από κάτω προς τα πάνω. Δυστυχώς όμως δεν έλαβε της ανάλογης προσοχής.

Καταλήγουμε λοιπόν στο σήμερα όπου αν πιστεύει κανείς ότι θα συμβεί κάτι από τα παραπάνω μετά την εφαρμογή της αναδιάρθρωσης, ας βγει να το υποστηρίξει. Προσωπικά οι προσδοκίες μου γρήγορα γκρεμίστηκαν όπως και οι φόβοι μου εξίσου γρήγορα επιβεβαιώθηκαν. Για άλλη μια φορά το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε επιδερμικά απλά για να κλείσει ως ένα ζήτημα που εκκρεμούσε και απεδείχθη ότι εξουσία και φαντασία δεν πάνε μαζί.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών «Σύγχρονη Αστυνομία»

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

tipobet bets10