Τετάρτη, 12 Αύγουστος 2020

Στείλτε μας τα σχόλια ή τις καταγγελίες σας στο info@policepress.gr

Όλες οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία

Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, άμεσες προσλήψεις χειριστών μηχανημάτων, μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, άμεση απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αλλά και προληπτική απομάκρυνση πολιτών σε περιπτώσεις “κρίσης” προβλέπονται στο νέο σχέδιο νόμου που παρουσίασε χθες το πρωί ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο ΔΣ της ΕΝ.ΠΕ και στους περιφερειάρχες της χώρας, στα γραφεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Η αναβάθμιση του θεσμού της πολιτικής προστασίας και ενίσχυση του ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι επίσης ορισμένα από τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, μέσω του οποίου επιδιώκονται ριζικές αλλαγές στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα, μετά τα καταστροφικά φαινόμενα (σ.σ. Πλημμύρες στη Μάνδρα και πυρκαγιά στο Μάτι) που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες συνανθρώπους μας.

Ο “Εθνικός διοικητής” και η κάθετη δομή με τους τέσσερις άξονες…

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο το οποίος βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από τις 30 Δεκεμβρίου 2019 και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 18:00, προβλέπεται μία κάθετη πλέον δομή με 4 άξονες (πρόληψη, ετοιμότητα, δράση, αποκατάσταση) στα πρότυπα προηγμένων χωρών όπως η «Fema» των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αναμένεται να οριστεί ένας “εθνικός διοικητής”, ο οποίος πρόκειται να λειτουργεί ως ο “συνδετικός κρίκος” της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με τις Περιφέρειες μέσω των 13 περιφερειακών διοικητών και θα ενημερώνει το help desk της γραμματείας για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν και χρήζουν άμεσης επίλυσης. Παράλληλα, όπως προαναγγέλθηκε χθες από τον κ. Χαρδαλία πρόκειται να δημιουργηθούν 13 επιπλέον σύγχρονα τεχνολογικά περιφερειακά κέντρα και μία επιτελική δομή. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όταν και αν γίνει κάποιο λάθος ή έχουμε ανθρώπινες απώλειες λόγω κακών χειρισμών, ο επιμερισμός των αντίστοιχων ευθυνών θα είναι άμεσος και θα γίνεται με ακρίβεια.

Μείζονος σημασίας ρόλο θα αναλάβει πλέον και η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου με εκπροσώπους των φορέων και των αρμόδιων υπηρεσιών, αποσκοπώντας στην αξιολόγηση των μελλοντικών έργων. Λόγου χάρη αν κάποιο έργο κρίνεται ως “κατεπείγον” ή “άμεσα υλοποιήσιμο” θα αδειοδοτείται εντός 90 ημερών από τη Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Η συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, θα αφορά σε τέσσερις κατηγορίες έργων: αντιπυρικές ζώνες, συντήρηση δασικών δρόμων, αντιπλημμυρικά έργα μικρής κλίμακας αλλά και καθαρισμοί. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και στο άρθρο 27 του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει την προληπτική απομάκρυνση πολιτών από μία περιοχή, όταν αυτή- τεκμηριωμένα- κρίνεται πως απειλείται είτε από κάποια εξελισσόμενη ή από κάποια επικείμενη καταστροφή. Παράλληλα, όπως ορίζεται από το άρθρο 26 του νομοσχεδίου ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας θα μπορεί να κηρύσσει τις επαπειλούμενες περιοχές σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, ενώ αυτομάτως θα λαμβάνονται μέτρα ορισμένης χρονικής διάρκειας.

Επιτελική δομή ΕΣΠΑ για την Πολιτική Προστασία και τέσσερις σχολές…

Όσον αφορά την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, για το κομμάτι της πολιτικής Προστασίας, βάσει του άρθρου 37 του νομοσχεδίου, θα οριστεί η Ειδική Υπηρεσία με την ονομασία Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Πολιτικής Προστασίας, η οποία υπάγεται στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Ο ρόλος της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ θα είναι η διαχείριση μέρους Επιχειρησιακού Προγράμματος, ή συγκεκριμένα καθήκοντα της Διαχειριστικής Αρχής Επιχειρησιακού Προγράμματος στους τομείς αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος αλλά και η διαχείριση για έργα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους, ή άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα.

Αρκετά σημαντική θεωρείται, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, και η εκπαίδευση στο κομμάτι της πολιτικής Προστασίας. Χθες προαναγγέλθηκε η δημιουργία Εθνικής Σχολής Διαχείρισης Κρίσεων και 4 Σχολών στην Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας για τους εθελοντές και τα στελέχη των ΟΤΑ σε συνεργασία με το ΕΚΔΑΑ, καθώς και για τους πολίτες με ελεύθερα προγράμματα και σεμινάρια. Ακόμη δημιουργείται Κέντρο Ειδικών Εκπαιδεύσεων με προοπτική Βαλκανικής εμβέλειας. Όπως επισημάνθηκε χθες καθορίζεται και μητρώο Εθελοντικών οργανώσεων που αξιολογούνται κάθε 6 χρόνια και Εθελοντών που θα αξιολογούνται κάθε 3 χρόνια και θα ορίζονται με σαφήνεια οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες που τους αναλογούν.

Ο Γενικός Γραμματέας πολιτικής προστασίας έκανε επίσης χθες λόγο για μία ακόμη μεγάλη τομή καθώς με το νέο σχέδιο νόμου υιοθετούνται fast track διαδικασίες και στον τομέα της πρόληψης. «Μέχρι σήμερα η fast track διαδικασία που αφορούσε τα έργα ήταν μόνο για την αποκατάσταση. Έπρεπε ένας δήμος να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να προχωρήσει άμεσα σε μία σειρά έργων», είπε ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθαρίζοντας πως από εδώ και πέρα υιοθετείται, με την ίδια διαδικασία η πρακτική της κήρυξης Ειδικής Κινητοποίησης Επαπειλούμενης Καταστροφής με την σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας. Με αυτό τον τρόπο ξεπερνιούνται τα πρόβλημα αδειοδοτήσεων, χρηματοδοτήσεων και μελετών. Σημειώνεται πως με το νέο σχέδιο νόμου ανοίγει ο δρόμος για την πρόσληψη χειριστών μηχανημάτων, ενώ δίνεται πλέον η δυνατότητα επιχορήγησης της ΕΛΆΣ από τους Δήμους και τις περιφέρειες σε συγκεκριμένες κατηγορίες έργων όπως είναι για παράδειγμα τα ελαστικά και τα καύσιμα.

Μίλτος Σακελλάρης

Ελεύθερος Τύπος

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

tipobet bets10