Δευτέρα, 21 Οκτώβριος 2019

Χειροπέδες σε αρχαιοκάπηλους με μαρμάρινη πλάκα του 4ο αιώνα π.Χ.

Στη… μέγγενη της ΕΛ.ΑΣ. και του Γιώργου Τσούκαλη έπεσε ένας 47χρονος τελωνειακός υπάλληλος από την Ηγουμενίτσα και ο 49χρονος συνεργός του (αγρότης στο επάγγελμα).

Οι δύο άνδρες, το μεσημέρι της Τετάρτης, συνελήφθησαν στην περιοχή του Αγρινίου, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, κατηγορούμενοι για παράνομη κατοχή και μεταφορά αρχαίου αντικειμένου, σημαντικής αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας. Οι αστυνομικοί, αξιοποιώντας πληροφορία που είχε ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, σταμάτησαν για έλεγχο το Ι.Χ. αυτοκίνητο που επέβαιναν ο 47χρονος και ο 49χρονος. Εκεί εντόπισαν στο χώρο αποσκευών του οχήματος, μία μαρμάρινη ανάγλυφη πλάκα.

Πρόκειται για παράσταση γυναικείας μορφής, τριγωνικού σχήματος, διαστάσεων: 37 εκατοστά (ύψος), 39 εκατοστά (πλάτος) και 9 εκατοστά (πάχος). Σύμφωνα με αρμόδιο αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά του συνηγορούν υπέρ μιας χρονολόγησης πιθανώς στον 4ο αιώνα π.Χ., υπαγόμενο στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το κατασχεθέν αρχαίο αντικείμενο θα παραδοθεί στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων για φύλαξη και περαιτέρω εκτίμηση.

Κρυμμένα αρχαία και στο σπίτι του 47χρονου τελωνειακού

Λίγες ώρες αργότερα, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του 47χρονου στην Ηγουμενίτσα, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε επιπρόσθετα τμήμα κυλινδρικής λαβής αμφορέα, μήκους επτά εκατοστών, που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους χρονολογείται μεταξύ 4ου π.Χ. έως 5ου μ.Χ. αιώνα και εμπίπτει στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης, κατασχέθηκαν το προαναφερόμενο Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο και τρία κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Η διαρκής μάχη του Γ. Τσούκαλη με τους αρχαιοκάπηλους

Ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής και σύμβουλος πολιτιστικής κληρονομιάς της «Unesco Πειραιώς & Νήσων», Γιώργος Τσούκαλης, για μία ακόμη φορά έβαλε το δικό του λιθαράκι στον πόλεμο κατά της αρχαιοκαπηλίας. Εδώ και δεκαετίες έχει προσφέρει αρκετές φορές τη βοήθεια του προς την Αστυνομία, σε σημαντικές υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, απατών, λαθρεμπορίου κ.ά..

Μιλώντας στο policepress.gr θέλησε να ευχαριστήσει τον συνάδελφο του και στενό συνεργάτη του Φώντα Βρόσγο, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην υπόθεση. Παράλληλα μετά το τέλος της επιχείρησης ο Γιώργος Τσούκαλης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του αλλά και τις δημόσιες ευχαριστίες του προς τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου, υποστράτηγο Κώσταντίνο Σκούμα και τον διοικητή Ασφαλείας Ιωαννίνων, Βασίλη Μουσελίμη.