Τετάρτη, 8 Ιούλιος 2020

Στείλτε μας τα σχόλια ή τις καταγγελίες σας στο info@policepress.gr

Φόνοι, συμπλοκές, αυτοκτονίες: Οι αριθμοί της βίας στις ελληνικές φυλακές

303 επιθέσεις-συμπλοκές σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων και κρατουμένων, 35 αιματηρές συμπλοκές, 10 ανθρωποκτονίες, 55 αυτοκτονίες και απόπειρες, 5 αποδράσεις και ένας βιασμός καταγράφηκαν την τετραετία 2015-2019 μόνο σε 8 φυλακές της χώρας, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν δώσει οι διευθυντές τους στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Μία ακόμη αιματηρή συμπλοκή ανάμεσα σε ομάδες κρατουμένων, με αφορμή την… επικυριαρχία,  εξελίχθηκε την περασμένη εβδομάδα στις φυλακές Αυλώνα. Μία ομάδα κρατουμένων από το Αφγανιστάν συνεπλάκη με μία «μικτή» ομάδα Ελλήνων και Αλβανών στο ισόγειο της πτέρυγας των φυλακών.

Λοστοί και μαχαίρια

Με αυτοσχέδιους λοστούς και αιχμηρά αντικείμενα, οι αντιμαχόμενες ομάδες μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης το εσωτερικό του σωφρονιστικού καταστήματος. Λίγο αργότερα στελέχη της Ομάδας Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών της Εξωτερικής Φρουράς και της Ελληνικής Αστυνομίας, επενέβησαν με τους κρατούμενους να επιστρέφουν στα κελιά τους. Αποτέλεσμα των συγκρούσεων ήταν ο τραυματισμός 13 κρατουμένων εκ των οποίων οι δύο σοβαρότερα. Πρόκειται για 8 Έλληνες, 4 Αλβανούς και έναν Ιρακινό, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αττικής, με τους 12 να επιστρέφουν στην φυλακή και ένας να παραμένει για νοσηλεία. Άμεσα ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας ποινικής δίωξης Πρωτοδικών Αθηνών και η Εισαγγελέας Επόπτης του Καταστήματος Κράτησης, ενώ προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής.

8 φυλακές

Δέκα ανθρωποκτονίες, μία απόπειρα ανθρωποκτονίας, 23 αυτοκτονίες, 32 απόπειρες αυτοκτονιών, 303 επιθέσεις-ξυλοδαρμοί σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων και κρατουμένων, 35 αιματηρές συμπλοκές, 5 αποδράσεις και ένας βιασμός, έχουν καταγραφεί σε 8 σωφρονιστικά καταστήματα της Ελλάδας.

Θάνατοι άρρωστων κρατουμένων λόγω αδυναμίας μεταγωγής τους σε εξωτερικά νοσοκομεία, ομηρία σωφρονιστικού υπαλλήλου, απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αρχιφύλακα φυλακών, «εισαγωγή» κινητών τηλεφώνων με drone! Αυτά ήταν μερικά αιματηρά αριθμητικά δεδομένα, που περιλαμβάνονται στους φακέλους συμβάντων φυλακών της χώρας, την τελευταία τετραετία. Τους είχαν καταθέσει οι διευθυντές τους κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Διαβάζοντας μερικούς από αυτούς, ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο υφυπουργός Αντεγκληματικής Πολιτικής Ελευθέριος Οικονόμου και η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, διαπίστωσαν πως είναι επιτακτική η ανάγκη σχεδιασμού και άμεσης παρέμβασης στα εγκληματικά δρώμενα των σωφρονιστικών καταστημάτων. Δείγμα της αυστηρής αστυνομικής εποπτείας των φυλακών ήταν η τοποθέτηση του Υποστράτηγου Σπύρου Σκλάβου στην διοίκηση της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης.

Στους 7 μήνες βίαιων πεπραγμένων στις φυλακές Κορυδαλλού, που είχε παρουσιάσει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», η «ανάγνωση» είχε συνεχιστεί σε ακόμη επτά φυλακές, και συγκεκριμένα σε αυτές των Γρεβενών, Χαλκίδας, Δομοκού, Πάτρας, Τρικάλων, Κέρκυρας και στο Νοσοκομείο Κορυδαλλού.

Συμπλοκές και νούμερα

Οι φυλακές Τρικάλων φαίνεται να κατέχουν τα «πρωτεία» σε αιματηρά περιστατικά μετά από αυτές του Κορυδαλλού. Την χρονική περίοδο 2015-2019 καταγράφηκαν δύο πολύ σοβαρές συμπλοκές με τον τραυματισμό 12 κρατουμένων και δύο σωφρονιστικών υπαλλήλων. Στις ίδιες φυλακές την συγκεκριμένη τετραετία σημειώθηκαν δύο ανθρωποκτονίες, οκτώ απόπειρες αυτοκτονίας, 23 ξυλοδαρμοί σωφρονιστικών υπαλλήλων, 43 ξυλοδαρμοί κρατουμένων, 40 εισαγωγές ναρκωτικών, ενώ στις 15 Ιουνίου 2019 καταγράφηκε η εισαγωγή κινητών τηλεφώνων και φορτιστών με την χρήση drone. Κατά τη διάρκεια ελέγχων σε κελιά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 51 αυτοσχέδια μαχαίρια και 69 κινητά τηλέφωνα.

Στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, σύμφωνα με τον φάκελο συμβάντων, από τις 25 Ιουλίου 2018 έως και 25 Ιουλίου 2019 μεταφέρθηκαν 153 κρατούμενοι από ξυλοδαρμούς. Στις φυλακές Γρεβενών από τις αρχές 2015 έως 1 Αυγούστου 2019 καταγράφηκαν 18 ξυλοδαρμοί σωφρονιστικών υπαλλήλων, 83 σε βάρος κρατουμένων, δύο αποδράσεις, 22 απόπειρες αυτοκτονίας, ένας βιασμός. Στις φυλακές Χαλκίδας από 1η Ιανουαρίου 2019 έως και 1 Αυγούστου 2019 σημειώθηκαν 10 συμπλοκές κρατουμένων και μία επίθεση σε βάρος σωφρονιστικού υπαλλήλου. Στις φυλακές Δομοκού από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως και 1η Ιανουαρίου 2018 καταγράφηκαν, 23 επιθέσεις με ξυλοδαρμούς και «μαχαιρώματα» κρατουμένων και τέσσερις αυτοκτονίες. Στις φυλακές Πάτρας από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως και 1 Αυγούστου 2019, σημειώθηκαν δύο θάνατοι κρατουμένων από άγνωστη αιτία, μία απόπειρα απόδρασης και δύο ξυλοδαρμοί, κρατούμενου και σωφρονιστικού υπαλλήλου αντίστοιχα. Στις φυλακές Κέρκυρας από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως και 1η Αυγούστου 2019 σημειώθηκαν δύο συμπλοκές κρατουμένων με τραυματισμούς, μία επικίνδυνη φωτιά σε κελί, 10 αυτοκτονίες και 10 απόπειρες αυτοκτονίας κρατουμένων.

thetoc.gr

Παναγιώτης Σπυρόπουλος

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

tipobet bets10