Πέμπτη, 28 Μάιος 2020

Προσφυγικό: Αντιδράσεων συνέχεια για τις κλειστές δομές στα νησιά

Σφοδρές αντιδράσεις σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστών δομών μεταναστών, σε Χίο, Μυτιλήνη, Σάμοκαι Λέρο. Οι δήμαρχοι των νησιών, με κοινή τους δήλωση, έχουν απορρίψει κατηγορηματικά τα κυβερνητικά σχέδια για τη διαχείριση του προσφυγικού, καλώντας την κυβέρνηση να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, συντονιστής για το προσφυγικό, βρέθηκε στη Μυτιλήνη το Σάββατο και ανακοίνωσε τη θέση «Διαβολόρεμα» για την κατασκευή της νέας κλειστής δομής για μετανάστες χωρητικότητας έως 7.000 ατόμων. Πρόκειται για σημείο εντός μίας μεγάλης αντιπυρικής ζώνης και κοντά στο ΧΥΤΑ, στα γεωγραφικά όρια μεταξύ του δήμου Μυτιλήνης και του δήμου Δυτικής Λέσβου.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ότι η τοποθεσία -η οποία διοικητικά ανήκει στο δήμο Μυτιλήνης- δεν ανακοινώθηκε τελεσίδικα, ωστόσο στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίουΔυτικής Λέσβου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, έγινε λόγος για έναρξη των εργασιών κατασκευής εντός της εβδομάδας. 

Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο παρουσία δεκάδων κατοίκων, ο κ. Μουτζούρης ανέφερε πως κατά την επίσκεψή του ο κ. Στεφανής, ενημέρωσε για την απόφαση της κυβέρνησης να κατασκευαστεί νέα κλειστή δομή και πως υπάρχει ήδη συμφωνία με ανάδοχο εταιρεία, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της σύντομα.

Το δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, αποφάσισε την αντίθεσή του στη δημιουργία νέας δομής σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού, ενώ ο δήμαρχος, Ταξιάρχης Βέρρος, πανέλαβε ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεση της διοίκησης αν γίνει πράξη η απόφαση της κυβέρνησης.

tipobet bets10