Πέμπτη, 27 Φεβρουάριος 2020

Νέος πρόεδρος του ΣτΕ ο Αθ. Ράντος- Η διαδρομή του στο Ανώτατο Δικαστήριο

Ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας , Αθανάσιος Ράντος είναι από σήμερα ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Την επιλογή του κ. Ράντου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Δικαιοσύνης, επέλεξε για τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας τον μέχρι σήμερα αρχαιότερο Αντιπρόεδρό του, κ. Αθανάσιο Ράντο».

Ο κ.Ράντος, ένα πρόσωπο εξαιρετικά υψηλής αποδοχής στον νομικό κόσμο της χώρας, πέραν του γεγονότος ότι είναι ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος , θεωρείται ένα από τα εμβληματικά πρόσωπα στο χώρο της Δικαιοσύνης. Η θητεία του θα είναι μεν βραχεία αφού αποχωρεί από το δικαστικό σώμα στις 30 Ιουνίου 2020 , πλην σηματοδοτεί μια ηθική αποκατάσταση για τον ίδιο , καθώς υπέστη ανοίκειες επιθέσεις (άσχετες με τα δικαστικά του καθήκοντα) κατά τη διαρκεια της δίκης για τις τηλεοπτικές άδειες.

Πρώτος σε ψήφους

Ο κ. Ράντος , όπως εξ αρχής έγραψε το dikastiko.gr ήταν  το μεγάλο φαβορί για την επομενη μέρα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, και μάλιστα  πλειοψήφησε στην διάσκεψη των Προέδρων κατά τη διαρκεια της ακρόασης των υποψηφίων για την Προεδρία του Συμβουλίου Επικρατείας.

Συγκεκριμένα ο κ. Ράντος συγκέντρωσε 16 ψήφους , η  Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου 7 ψήφους και οι Αϊρίν Σαρπ και Δημήτρης Σκαλτσούνης ισοψήφησαν.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ

Ο Αθανάσιος Ράντος γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1953. Έλαβε πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1976) με Άριστα καθώς και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών πάνω στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (1990) με μεγάλη διάκριση. Είναι δικηγόρος Αθηνών από το 1978 και μεταξύ των σημαντικότερων θέσεων που έχει υπηρετήσει είναι οι εξής:

Εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας, 1979.

Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, 1984.

Σύμβουλος της Επικρατείας, 1996.

Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, 2009.

Ήδη, Πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του Δικαστηρίου.

Προήδρευσε επί σειρά ετών του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας και του Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών ΔΕΠ ΑΕΙ. Προεδρεύων επί σειρά ετών του Συμβουλίου Συμμόρφωσης της Διοικήσεως στις δικαστικές αποφάσεις. Διετέλεσε για τρεις θητείες μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και προήδρευσε σε συνεδριάσεις του. Επίσης, υπήρξε μέλος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης.

Δίδαξε επί 21 έτη στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Διοικητικό Δίκαιο) καθώς και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Μελέτες και εισηγήσεις του σε επιστημονικά συνέδρια δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά. Διετέλεσε πρόεδρος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών καθώς και μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής της Επετηρίδας Δικαίου Προσφύγων και Αλλοδαπών, που εκδίδεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, καθώς και άλλων επιστημονικών περιοδικών και σωματείων. Γνωρίζει Γαλλικά και Αγγλικά.