Κυριακή, 19 Ιανουάριος 2020

Γρεβενά: Χειροπέδες σε σπείρα αρχαιοκάπηλων (photos – ευρήματα)

Τριάντα δύο αρχαιολογικοί θησαυροί διασώθηκαν χάρη στην πολύ καλή δουλειά που έκαναν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Γρεβενών σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ).

Οι αστυνομικοί του Τ.Α. Γρεβενών είχαν πληροφορίες για μία σπείρα αρχαιοκάπηλων που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Έτσι το απόγευμα της Παρασκευής προχώρησαν σε επιχείρηση κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν νομότυπες σε οικίες τριών ατόμων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 32 αντικείμενα, τα οποία εμπίπτουν στις διατάξεις της νομοθεσίας περί Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τρεις ημεδαπούς, ηλικίας 42, 52 και 63 χρόνων, για παραβάσεις των νόμων περί αρχαιοτήτων, ναρκωτικών και βεγγαλικών, κατά περίπτωση.

Ειδικότερα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
είκοσι έξι (26) μεταλλικά νομίσματα αρχαίων, ρωμαϊκών, βυζαντινών και οθωμανικών χρόνων,
ένα (1) πήλινο κλειστό αγγείο με λαβή,
ένα (1) τμήμα χείλους χάλκινου αγγείου,
μία (1) ακέραιη πήλινη αγνύθα,
ένα (1) χάλκινο κυλινδρικό στέλεχος,
μία (1) χάλκινη καμπυλόσχημη λαβή και
ένα (1) κυκλικό μεταλλικό αντικείμενο.

Επίσης, κατασχέθηκε ένας (1) ανιχνευτής μετάλλων.

Επιπλέον, στην οικία του 63χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-1- συσκευασία περιέχουσα σπόρους κάνναβης , βάρους -7,5- γραμμαρίων ,
μικροποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και
-1- κροτίδα.

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος και ο χρόνος απόκτησης των κατασχεθέντων αρχαίων αντικειμένων. Τα αρχαία ευρήματα θα παραδοθούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών. Προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Γρεβενών, ενώ οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Γρεβενών.