Κυριακή, 19 Ιανουάριος 2020

ΠΟΑΣΥ: Απαράδεκτο να μην μας δέχεστε στο 401 – ΓΕΣ: Το νοσοκομείο ήταν πλήρες

Πόλεμος ανακοινώσεων ξέσπασε μεταξύ του συνδικαλιστικού φορέα των αστυνομικών και το Γενικό Επιτελείο Στρατού, με αφορμή ατύχημα που συνέβη το απόγευμα της Τρίτης και είχε ως αποτέλεσμα των τραυματισμό 4 αστυνομικών, που μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο Θριάσιο Νοσοκομείο και όχι στο 401 ΓΣΝΑ.

Αιτία για τη διακομιδή τους, σε δημόσιο νοσοκομείο, είναι η πληρότητα 100% της μονάδας εντατικής θεραπείας και πληρότητας 95% των κλινών νοσηλείας, όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση η διοίκηση του 401 ΓΣΝΑ. Διαβάστε αναλυτικά τις δύο ανακοινώσεις:

Η ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ

Με έκπληξη και έκδηλη ανησυχία πληροφορηθήκαμε χθες το έγγραφο του Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών (401), που εν είδει ενημερωτικού σημειώματος, γνωστοποιούσε στους ενδιαφερόμενους ότι το εν λόγω νοσοκομείο δεν θα δέχεται αστυνομικούς που χρήζουν εισαγωγής λόγω πληρότητας κατά 95% αυτού και των σοβαρών προβλημάτων δυσλειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα τμήματά του, λόγω ανεπάρκειας κλινών.

Την εύλογη αγωνία μας, ήρθε την ίδια ώρα να επιτείνει ο χθεσινός τραυματισμός, συνεπεία τροχαίου ατυχήματος εν ώρα υπηρεσίας, τεσσάρων αστυνομικών της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης Δυτικής Αττικής, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε άλλο νοσοκομείο, αν και ανάλογα κρούσματα διακρίσεων εις βάρος αστυνομικών και μελών των οικογενειών τους αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, που έχει προ πολλού αναδειχθεί και καταγγελθεί από την Ομοσπονδία μας.

Αντιπροσωπία του Προεδρείου της Ομοσπονδίας αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του ΔΣ κ. Χρήστο Μαυραγάνη και τον Γραμματέα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων κ. Σταύρο Φέτκο, μετέβησαν άμεσα στο Υπουργείο, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία μας στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Νικόλαο Τόσκα, ο οποίος δήλωσε ότι είχε ήδη εξετάσει την καταγγελία μας επικοινωνώντας άμεσα με τον Αρχηγό του ΓΕΣ. Κατόπιν τούτου, μας ενημέρωσε ότι το πρόβλημα λύθηκε και στο εξής το νοσοκομείο θα δέχεται κανονικά τους αστυνομικούς.

Προκαλεί, επίσης, έκπληξη το γεγονός ότι μετά το τραγικό συμβάν, επιχειρήθηκε μέσω διαρροών να «διασκεδαστεί» με ανυπόστατες δημοσιεύσεις, η απαράδεκτη αρχική απόφαση για τη διακομιδή αστυνομικών σε δημόσια νοσοκομεία, ως δήθεν προσωρινή λύση, λόγω της συμπτωματικής πληρότητας του νοσοκομείου το τελευταίο 24ωρο, πριν από τον τραυματισμό των συναδέλφων μας.

Σε κάθε περίπτωση, το διαρκές αίτημα της Ομοσπονδίας για βελτίωση των υποδομών πρωτοβάθμιας υγείας και περίθαλψης των αστυνομικών με αποκορύφωμα την ίδρυση αστυνομικού νοσοκομείου, είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ

Αναφορικά με περιστατικό που συνέβη σήμερα 28 Νοεμβρίου 2017, σχετικά με τραυματισμό αστυνομικών και διακομιδή τους στο Θριάσιο Νοσοκομείο, αντί του 401 ΓΣΝΑ, ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

Το 401 ΓΣΝΑ, χθες 27 Νοεμβρίου 2017, εξέδωσε προσωρινή οδηγία προς το ΕΚΑΒ, σύμφωνα με την οποία για ένα 24ωρο, λόγω πληρότητας 100% της ΜΕΘ και 95% των κλινών νοσηλείας, εφόσον υπήρχε η ανάγκη υγειονομικής υποστήριξης αποστράτων του Στρατού Ξηράς, μελών οικογενειών αυτών, καθώς και εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικών και μελών οικογενειών αυτών, αυτή να υλοποιούνταν από τα εφημερεύοντα δημόσια νοσοκομεία.

Οι τραυματισμένοι αστυνομικοί, διακομίσθηκαν από το ΕΚΑΒ στο Θριάσειο Νοσοκομείο και ο πιο σοβαρά από αυτούς στο 401 ΓΣΝΑ, για τον οποίο προστέθηκε μία ακόμη κλίνη στη ΜΕΘ.

Σε κάθε περίπτωση το 401 ΓΣΝΑ, συνεχίζει να εξυπηρετεί και να περιθάλπτει τους δικαιούμενους.

Σημειώνεται ότι το 401 ΓΣΝΑ, περιθάλπτει ετησίως στο Τμήμα Επειγόντων πάνω από 6.000 εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικούς και ένα ποσοστό της τάξης του 40% από τους συνολικά νοσηλευόμενους ετησίως στο Νοσοκομείο, είναι εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικοί.